DIY: Kokedama / lente diorama.

Gastblog door Ingrid – Say what?! Kokedama is een Japanse bonsai-stijl om planten in een bolvormige pot te laten groeien. Eigenlijk is het gewoon een mosbal, een plant in een (meestal) hangend, kunstig tuintje. Je hebt ze misschien wel eens voorbij zien komen op het internet, want ze zijn heel hip! Google maar eens, je komt de mooiste hangende tuintjes tegen. Ze doen mij denken aan mini-wereldjes met een enorme boom erop, ik kan er helemaal bij wegdromen, zo mooi en inspirerend! Vandaag laat ik jullie in een DIY zien hoe je zelf makkelijk een kokedama bol maakt (geen groene vingers nodig) én hoe je deze bol kan gebruiken in een toffe lente diorama voor in je huis. Natuurlijk met creatief-illustratieve twist!

1_intro

Een mosbal dus. En het is helemaal niet moeilijk! Ok, ok als je écht planten in zo’n bol wilt kweken heus wel, maar thuis kun je deze kokedama easy en low-budget nabootsen. Eigenlijk kan het met bijna elke plant met een kluit wel. Ik koos voor bolletjes met witte druifjes, om de lente alvast in huis te halen. Wat heb je nog meer nodig voor de kokedama?

✿ Een plant (of stekjes van een plant).
✿ Potgrond, passend bij de plant van je keuze.
✿ Mos (écht mos is het mooist, te koop bij tuincentrum of bloemist).
✿ Touw.
✿ Water.
✿ Schaar

2_start

Stap 1: de plant.
Haal de plant uit zijn binnenpot en zorg ervoor dat de potgrond rondom de wortels óf zoveel mogelijk afgespoeld  is óf heel goed aan de wortels blijft plakken. Spoel de kluit af onder de kraan of voor het laatste dompel je de kluit even in het water en druk je de aarde goed aan de wortels.

3_bal potgrond 4_bal2

Stap 2: de bol.
Pak een hand potgrond en dompel deze in het water tot je een modderige substantie hebt. Herhaal deze handeling net zo lang met nieuwe potgrond en maak een modder bal van de gewenste grote. Officieel moet je een gaatje maken in de bol, waar je de plant met wortels in stopt. Bij mij wilde dit niet zo goed. Waarschijnlijk omdat mijn kluit vrij groot was en omdat ik de potgrond misschien met iets anders had moeten mengen waardoor het beter aan elkaar plakt (bij planten met kleine kluitjes of stekjes lukt het maken van een gaatje overigens wel prima!). Geen gaatje dus, maar ‘work it while you go’, right? Daarom maakte ik mijn bal om de kluit heen. Gewoon de potgrond eraan vast blijven plakken en lekker kleien tot een ronde vorm.
Tip #1: Laat bij planten met een bolletje het bolletje minimaal 1 a 2 cm boven de potgrond uitsteken, deze mogen niet helemaal onder staan anders kan het bolletje gaan rotten.

Als je bal goed van formaat is, druk er dan (voorzichtig) zoveel mogelijk water uit. Ik deed dit met een stuk oude krant om de bal voor extra vochtopname.

Tip #2: Je kunt de bol nu even laten drogen voor je verder gaat met het mos.

Stap 3: het mos.
Leg je plaat mos met de groene kant naar beneden op je werkblad. Mijn mos kwam kleddernat uit het tuincentrum (net water gegeven?), dus dat heb ik ook eerst tussen wat kranten staan uitwringen.
Zet je bal met plant in het midden van de plaat mos en vouw het mos op de bal heen. Je kunt het mos een beetje in de potgrond drukken waardoor het blijft zitten. Het hoeft niet super strak vast te zitten, want dat komt in de volgende stap!

5_touw

Stap 4: het touw.
Neem nu een flink stuk touw en bind dat eerst één keer om je mosbol heen, zet vast met een dubbele knoop. Daarna wikkel je het touw kriskras over de bol en zorg er hierbij voor dat alle losse mos delen goed vast zitten. Wanneer je tevreden bent, leg je een knoop in het touw en knip je het touw af. Wil je de mosbol ophangen? Laat dan een flink stuk touw over en knoop het uiteinde aan de andere kant van de bol nog een keer vast. Hier kan je je mosbol aan ophangen.

6_hangendebol

Eigenlijk is je kokedama nu al klaar! Easy peasy. Wanneer je bol droog genoeg is, kun je deze ophangen. Mijn bol moest eerst heel goed drogen en daarna kwam ik tot de conclusie dat ik geen goede plek had om ‘m op te hangen in huis, oeps. Maar zoals ik al zei: ‘work it while you go’, dus werd mijn kokedama geen hangend tuintje, maar eentje voor op tafel.

7_diorama 8_diorama

Stap 5: lente diorama.
Ik plaatste mijn kokedama bol op een matching terracotta pot. Daarna pakte ik mijn leukste kopjes en potjes en deed daar nog wat andere leuke, lente-achtige plantjes in. Al deze potjes plaatste ik bij elkaar op een ronde boomstamschijf, waarbij de kokedama bol in het midden er bovenuit steekt, want die moet natuurlijk de blits maken. Wanneer je tevreden bent met de compositie van de potjes, kun je het op een mooie plek zetten, je ‘centerpiece’ is af! Je kunt het zo laten of net als ik all-out gaan met het versieren van de kokedama bol, de potjes en andere plantjes.

9.0_knippen 9.2_diorama 9.3_diorama

Omdat ik dit het leukste gedeelte vind, haalde ik al mijn frutsels, plastic diertjes en fröbelskills van stal. Ik maakte mini-boompjes van pompoms, tekende wat leuke illustraties op gekleurd papier en plakte deze op een prikkertje. Ik plaatste plastic diertjes en wat nep mos op en rondom de plantjes. Zo maakte ik mijn eigen diorama met lente thema. Na het proberen van deze DIY ben ik helemaal klaar voor de lente, ik kan haast niet wachten! En jij?

✿✿✿

Inspiratie nodig? Download dan de printable illustraties die ik gebruikte voor het versieren van de kokedama en andere plantjes. Print ze uit op gekleurd papier voor extra vrolijkheid in je diorama!

✿✿✿

Ingrid Wuyster is illustrator / ontwerper en maakt veel moois onder de naam Teken-ing.
Eén keer in de vier weken blogt ze voor teamconfetti.nl.

REACTIES:

  1. Linda

    Wow! Wat is dit super leuk! jouw lente wereld is echt super leuk en uniek.
    Als,ik alles bij elkaar kan vinden ga ik dit ook proberen :-)

    Reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *